Wat veroorzaakt motorolie-oxidatie?

Motorolie-oxidatie

Zoals u zou verwachten, veroorzaakt zuurstof motorolie-oxidatie. Zuurstof omvat ongeveer 20 procent van onze atmosfeer. Het is het derde meest voorkomende element in het universum. Zonder dat zouden we allemaal gedoemd zijn. En toch kan te veel ervan problemen veroorzaken in uw motor.

Wat is olie-oxidatie?

Oxidatie treedt op wanneer de toevoeging van zuurstof een chemische stof verandert. Neem bijvoorbeeld een appel. Iedereen weet dat zuurstof er snel voor zorgt dat een gesneden appel bruin wordt. Zuurstof kan binnen enkele dagen roestvorming op sommige metalen veroorzaken. Is het u ooit opgevallen dat uw remmen knarsen nadat u uw auto een paar dagen bij nat weer heeft laten staan? Dat geluid is dat je remblokken roest van de rotors schuren.

Motorolie is niet immuun voor oxidatie. Als olie reageert met zuurstof, treedt er een permanente chemische verandering op waardoor oliemoleculen een of meer elektronen verliezen. Dit kan leiden tot verschillende problemen, waaronder.

  • Vorming van slib en afzettingen die de efficiëntie van de motor verminderen en het risico op motorstoringen vergroten verhoogde olieviscositeit, wat het brandstofverbruik vermindert
  • Uitputting van additieven, waardoor de effectiviteit van de olie wordt verminderd
  • Versnelde degradatie, waardoor u vaker olie moet verversen

Warmte versnelt de motorolie-oxidatie 

Elke temperatuurstijging van 10C verdubbelt de motorolie-oxidatie snelheid. Dat voorspelt niet veel goeds voor automobilisten die in moderne voertuigen met turbocompressor rijden die meer warmte produceren in vergelijking met oudere voertuigen. Warmte is niet de enige motorolie-oxidatie versneller – bepaalde metalen, zuren en water kunnen ook oxidatie versnellen. Dat geldt ook voor grote hoeveelheden meegesleepte lucht, ook wel schuimvorming genoemd.

Kunnen we oxidatie van motorolie voorkomen?

Helaas niet. De natuur is meedogenloos en alle motorolie zal uiteindelijk tot op zekere hoogte oxideren.

Maar we kunnen de oxidatie drastisch vertragen door het gebruik van synthetische basisoliën en hoogwaardige oxidatieremmende additieven. Solution Oil smeermiddelen zijn samengesteld uit basisoliën met een verzadigde moleculaire structuur, wat betekent dat er geen zuurstof kan hechten. Dit zorgt voor inherente hitte- en oxidatiestabiliteit in vergelijking met onverzadigde conventionele oliën.

En omdat Solution Oil synthetische smeermiddelen geen verontreinigingen bevatten zoals conventionele oliën, versnelt hun basissamenstelling de oxidatie niet. Solution Oil synthetische smeermiddelen bevatten ook hoogwaardige oxidatieremmers. Deze additieven zijn opofferend van aard, wat betekent dat ze zijn ontworpen om na verloop van tijd uit te putten. Omdat Solution Oil synthetische smeermiddelen van nature een betere oxidatieweerstand hebben, gaan hun oxidatieremmers langer mee omdat ze niet zo snel uitgeput raken.

Wat is dat voor mij?

Dat komt allemaal neer op een motorolie die…

  • Gaat langer mee ondanks intense hitte en stress
  • Helpt uw ​​motor schoner en efficiënter te houden
  • Bespaart op de lange termijn geld door minder onderhoud

Solution Oil levert zelfs 28 procent meer zuurneutraliserende kracht dan Mobil 1, waardoor motoren langer schoner blijven. Dus terwijl zuurstof u laat ademen, laat Solution Oil motorolie u gemakkelijk ademen omdat uw motor beschermd is tegen oxidatie.