5 essentiële feiten over motorolie

Solution Oil

In digitale tijden kan het gemakkelijk zijn om informatie te vinden. Het vinden van de juiste informatie kan echter wat lastig zijn. Solution Oil verzamelde 5 essentiële feiten die je moet weten over motorolie, zodat je vanaf nu over de juiste informatie beschikt!

1 – Motorolie verversen

Waar of niet waar: u moet uw olie elke 10.000 KM verversen?
NIET WAAR: Jarenlang was de vuistregel om je motorolie om de 10.000 kilometer te laten verversen, maar met synthetische olie kun je veel verder gaan. Geleidelijk hebben autofabrikanten de olieverversingsintervallen verlengd tot 15.000 kilometer, toen tot 20.000 en nu zelfs tot 30.000 kilometer.

2 – Etiketten

Waar of niet waar: de W in 5W40 verwijst naar ‘Gewicht’?
NIET WAAR: De W verwijst naar ‘Winter’. De viscositeit van motorolie is onderhevig aan temperatuurveranderingen. Een enkele viscositeit vertegenwoordigt alleen de oliestroom bij verwarming, maar wat als u uw auto op een koude winterochtend moet starten? Dat is wanneer de multi-grading rating in beeld komt. De olie zal langzamer stromen, wat anders is dan wanneer deze wordt verwarmd, dus deze viscositeitsclassificatie is ook belangrijk. Het getal vóór ‘W’ staat voor de viscositeit bij het opstarten van de motor, terwijl het getal na de ‘W’ de viscositeit tijdens motorbedrijf vertegenwoordigt.

3 – Kleur olie

Waar of niet waar: wanneer motorolie donker wordt, is deze vuil en moet deze worden ververst?
ONWAAR: Integendeel! Wasmiddelolie verspreidt kleine deeltjes, wat kan resulteren in motorslib, en houdt ze in suspensie. Op deze manier kunnen deze deeltjes zich niet ophopen en daarom zal de olie donkerder lijken. Natuurlijk is olie beperkt tot hoeveel van deze zwevende deeltjes het kan bevatten. Het moet uiteindelijk worden gewijzigd wanneer het verzadigd raakt. Ververs uw olie zoals aanbevolen door de fabrikant van uw auto, aangezien de kleur op de peilstok zeker niet de juiste indicator is voor een olieverversingsinterval.

4 – Additieven

Waar of niet waar: motorolie-additieven verbeteren de prestaties van uw motor?
NIET WAAR: Olie-additieven geven het smeermiddel zijn reinigende eigenschappen die uw motor slibvrij houden. Ze bevatten ook roestvertragers om corrosie te voorkomen en bevatten additieven om metalen oppervlakken te beschermen. Ze verbeteren ook de viscositeitsindex van de motorolie, namelijk het temperatuurbereik waaronder het goed door de motor stroomt. Het gebruik van de juiste motorolie voor uw voertuig verhoogt niet alleen de prestaties, maar voorkomt ook een noodzakelijke motorspoeling. Gebruik onze product aanbevelingstool bij het zoeken naar olie!

5 – Synthetische olie oudere auto’s

Waar of niet waar: Synthetische oliën veroorzaken lekken in oudere auto’s?
Toegegeven: de afdichtingen in motoren van oudere auto’s (20 jaar of ouder) met een hoge kilometerstand zijn mogelijk niet in staat om de reinigende capaciteiten van de additieven in synthetische smeermiddelen aan te kunnen, wat lekkage zou kunnen veroorzaken. Voor deze voertuigen is het raadzaam om de instructies en aanbevelingen op te volgen die u in de handleiding van uw auto vindt. De oliën voor gebruik in oudere auto’s zijn van het minerale type met additieven die speciaal zijn aangepast om deze motoren adequaat te beschermen.