Hoeveel motorolie heeft mijn auto nodig?

Hoeveel motorolie heeft mijn auto nodig?

Of u nu een ervaren doe-het-zelver bent in auto-onderhoud, of net begint, er zijn enkele belangrijke vragen die we onszelf allemaal zo nu en dan stellen, en Solution Oil is hier om een ​​helpende hand te bieden! U kunt inschatten hoeveel olie uw auto nodig heeft door de cilinders te tellen. Hoeveel motorolie heeft mijn auto nodig?

  • Een viercilindermotor verbruikt ongeveer 3,5 – 4,5 liter olie
  • Een zescilindermotor heeft ongeveer 4,5 – 5,5 liter olie nodig
  • Een achtcilindermotor verbruikt ongeveer 5,5 – 7,5 liter olie
  • Dit is echter slechts een benadering

Ga als volgt te werk om erachter te komen hoeveel motorolie uw auto precies nodig heeft:

Controleer de handleiding

Bekijk de gebruikershandleiding op uw telefoon of haal de papieren versie uit uw dashboardkastje en zoek de informatie op in de index. Het wordt meestal vermeld onder het gedeelte dat is gewijd aan routineonderhoud.

Wat als het oliepeil te laag is?

Het kan te wijten zijn aan een aantal problemen, waaronder onvoldoende olie toegevoegd tijdens de laatste olieverversing of olieverbruik. Er zijn verschillende redenen voor het olieverbruik. Maar hier zijn een paar van de meest voorkomende.

Lekkende afdichtingen of pakkingen – uw motor gebruikt op verschillende plaatsen afdichtingen om ervoor te zorgen dat olie in de motor blijft terwijl verontreinigingen buiten blijven. Een goed voorbeeld is rond de krukas waar deze uit de motor steekt en aansluit op de transmissie. Pakkingen dichten de ongelijke metalen oppervlakken tussen onderdelen af ​​om ervoor te zorgen dat de olie gedeeltelijk in de motor blijft. De cilinderkoppakking is een opmerkelijk voorbeeld.

Als de afdichtingen en pakkingen na verloop van tijd versleten, broos of vervormd raken, kunnen ze olielekken veroorzaken. Afhankelijk van de ernst van de lekkage zal het motoroliepeil dalen.

Als uw motorolie lekt, bezoek dan een monteur en laat het repareren!

Vluchtigheid – motorolie kan verdampen bij blootstelling aan hitte. Hoe minder stabiel de olie, hoe sneller deze verdampt. Terwijl de motor draait, bedekt een dunne oliefilm de cilinderwand en de zuigermantel. Gezien de nabijheid van de vurige ketel in de verbrandingskamer, kan de olie in dit deel van de motor gemakkelijk vervluchtigen of verdampen. De bijproducten kunnen de uitlaat verlaten als emissies. Maar ze kunnen ook schadelijke koolstofafzettingen vormen in de motor die de efficiëntie verminderen en uiteindelijk tot motorstoringen leiden.

Synthetische motorolie is beter bestand tegen vluchtigheid dan conventionele olie, dus gebruik een goede synthetische olie om het olieverbruik als gevolg van vluchtigheid te verminderen en uw motor schoon te houden.

Wat als het oliepeil te hoog is?

Het is waarschijnlijk te wijten aan een operatorfout; iemand heeft gewoon te veel toegevoegd de laatste keer dat de olie werd ververst of bijgevuld.

Te veel olie is een slechte zaak. De draaiende krukas en kolkende motoronderdelen blazen lucht in de olie, wat schuim kan veroorzaken. De kleine bubbels reizen tussen bewegende delen, waar ze scheuren. Als ze dat doen, blijft er niets meer over om metalen oppervlakken tegen slijtage te beschermen. Schuim verhoogt ook de warmte, waardoor de olie eerder chemisch afbreekt.

Als het carter te vol is, tapt u de overtollige motorolie af tot het juiste peil is bereikt

Verhoogde oliepeilen kunnen ook te wijten zijn aan brandstofverdunning. Dit is wanneer brandstof het carter binnendringt en de olie verontreinigt. In ernstige gevallen kan er voldoende brandstof in het carter komen om het oliepeil merkbaar te verhogen. Dit is slecht. Heel slecht. Brandstofverdunning leidt tot sludge, lak en motorslijtage.

De aanwezigheid van koelvloeistof in de olie kan ook het oliepeil verhogen. Nogmaals, dit is slecht. Telkens wanneer er iets aanwezig is dat niet in uw motorolie zou moeten zitten, lijdt de slijtagebescherming. Koelvloeistof in de olie is waarschijnlijk te wijten aan een slechte koppakking, wat een kostbare reparatie is.

Nog een laatste advies: controleer uw olie minstens maandelijks om het juiste peil te garanderen. Zorg ervoor dat het voertuig op een vlakke ondergrond is geparkeerd om een ​​nauwkeurige meting te krijgen. Als u erachter komt dat de olie te laag of te hoog is voordat er iets misgaat, kunt u op de lange termijn een hoop verdriet besparen.