5W30 of 5W40

Garage Solution Oil

De specifieke motorolie die u in uw auto moet gebruiken, wordt vermeld in het gebruikershandboek of kan worden gevonden met hulpmiddelen. Enkele van de meest aanbevolen soorten motorolie zijn 5w30 of 5w40. Deze zijn ideaal voor het starten van motoren bij lage temperaturen en effectief bij hoge motortemperaturen, wat betekent dat ze in de meeste omstandigheden kunnen worden gebruikt. Waarin verschillen ze en welke moet u gebruiken? We onderzoeken deze twee soorten olie, waar ze goed voor zijn en waarom autofabrikanten aangeven dat u beter de ene in plaats van de andere moet gebruiken.

Wat betekenen 5W40 en 5W30?

Voor elke kwaliteit motorolie staat de ‘w’ voor ‘winter’, volgens het multigrading-systeem van de Society of Automotive Engineers (SAE). Het getal vóór de ‘w’ geeft de viscositeit (of dikte) van de olie aan bij lage temperaturen, en het getal erna geeft de viscositeit aan bij hogere temperaturen (100 °C voor kinematische viscositeit en 150 °C voor dynamische viscositeit). Te dikke olie zal niet goed door uw motor stromen, terwijl te dunne olie bewegende delen niet tegen slijtage beschermt. De viscositeit neemt toe naarmate de temperatuur daalt en neemt af naarmate de temperatuur stijgt. Wanneer u een soort motorolie kiest, moet u een afweging maken tussen prestaties en bescherming. Een olie die stroperiger is terwijl uw motor loopt, beschermt motoronderdelen beter, maar is mogelijk te dik om de motorprestaties effectief te waarborgen. Daarom is het belangrijk om uw motorfabrikant te raadplegen over welke oliekwaliteit precies geschikt is. Motoren zijn anders gebouwd, waardoor de verkeerde olie waarschijnlijk niet geschikt is voor uw model.

De verschillen

Voor 5w30-olie

  • De kinematische viscositeit ligt tussen 9,3-12,5 mm² / s
  • Dynamische viscositeit is 2,9 mPas.


Voor 5w40-olie

  • De kinematische viscositeit ligt tussen 12,5-16,3 mm² / s
  • Dynamische viscositeit is 3,5 mPas.

In de praktijk betekent dit dat elke olie net zo stroperig is bij lagere temperaturen en viskeus blijft bij -30 ° C, maar 5w40-olie presteert beter dan 5w30-oliën bij hogere temperaturen en is effectief tot omgevingstemperaturen van 50 ° C, in plaats van 30 ° C. ° C.

5w40- en 5w30-motoroliën hebben een winterviscositeitsklasse van vijf, wat betekent dat ze effectief zijn tot temperaturen van -30 ° C, en viskeuzer zijn bij zeer lage temperaturen, vergeleken met bijvoorbeeld 10w40-oliën. Het gevolg is dat 5w40-oliën waarschijnlijk worden gebruikt in krachtigere motoren die hogere bedrijfstemperaturen en -belastingen hebben dan de norm – bijvoorbeeld die in stedelijke omgevingen, die vaak in het verkeer zitten of met bijzonder hoge snelheden worden gereden. Als uw voertuig niet is ontworpen om op een krachtige manier te rijden, of als u in een meer doordacht, milieuvriendelijk tempo rijdt, zijn 5w30-oliën een goede keuze. Deze zijn doorgaans beter voor bepaalde motoronderdelen, zoals oliepompen, kunnen de motor beter reinigen en hebben een langere levensduur doordat ze een lager temperatuurbereik hebben.

Hoe zit het met 5W40 of 10W40 motorolie?

De keuze tussen 5w40 motorolie en een alternatief als 10w40 hangt af van de wintertemperatuur in jouw regio. 5w40 is beter voor het starten van uw motor bij lage temperaturen, omdat hij gemakkelijker stroomt in deze omgeving. Als de motor loopt en warm is, zijn de verschillen te verwaarlozen; 5w40 en 10w40 hebben beide een hoge viscositeit en beschermen even goed tegen motorslijtage. Raadpleeg altijd uw gebruikershandleiding bij het kiezen van een motorolie. Lees hoe u uw motorolie controleert en ververst, bekijk ons ​​assortiment of neem contact op met onze experts voor meer informatie.