Waarom is mijn Motorolie Lampje aan?

Lampje Motorolie

Als u een klein motorolie lampje op het dashboard van uw voertuig ziet branden, betekent dit meestal één ding: er klopt iets niet! En hoewel deze lichten zelden opduiken, is het eng als ze dat doen, vooral als het dat vervelende, druipende olieblik is. Heeft u geen olie meer of is het een lek? Hoe lang brandt het licht? Hoe vaak is dit een noodgeval? Voordat u in paniek raakt, moet u weten wat het olielampje op uw auto betekent, wat het probleem kan zijn en hoe u dit kunt verhelpen.

Wat betekent het als het motorolie lampje gaat branden?

Als het motorolie lampje op uw dashboard gaat branden, kan dit betekenen dat uw auto een lage oliedruk heeft. Deze daling van de oliedruk kan een teken zijn van een aantal dingen: u heeft weinig olie, uw olie is vuil of u heeft een olielek.

Hoe weet ik of mijn olie bijna op is?

Motorolie is niet bedoeld om eeuwig mee te gaan. En hoewel je er niet doorheen brandt zoals met gas, zal het uiteindelijk laag worden na voldoende rijden. Hoewel bijna elk voertuig een systeem heeft om de oliedruk te controleren, hebben niet alle voertuigen oliedrukmeters op het dashboard. Daarom is het het beste om uw oliepeil bij de bron te controleren! Gelukkig is het controleren van uw oliepeil eenvoudig! Begin met het raadplegen van uw gebruikershandleiding. Het leidt u door de volgende stappen en laat u weten waar u naar verschillende stukken en onderdelen kunt zoeken. Klap uw motorkap open en zoek de oliepeilstok van uw auto – deze heeft meestal een gele of roodachtige handgreep. Trek de peilstok eruit en veeg deze af met een schone doek. Steek de peilstok er weer in en verwijder hem weer om een ​​nieuwe oliemeting te krijgen. Als de resterende olie aan het uiteinde van de peilstok zich op of onder de ‘add’-markering bevindt, is het tijd om de olie te verversen.

Als uw olielampje gaat branden tijdens het remmen, kan dit ook een teken zijn dat uw olie bijna op is. Olie is immers een vloeistof. En als uw tank niet helemaal vol is, heeft de olie ruimte om van de oliedruksensor weg te klotsen, vooral als u remt. Grote dank, traagheid!

Hoe weet ik of mijn olie vuil is?

In tegenstelling tot uw gaslamp die gaat branden wanneer uw brandstoftank bijna leeg is, betekent een brandend olielampje niet altijd dat uw olie bijna op is. Het kan ook betekenen dat de olie van uw motor te vuil is geworden.
Hoe wordt motorolie vuil? Terwijl het door de motor loopt, kan het vuil, stof en klein vuil oppikken, waardoor er smurrie ontstaat. Hoewel u mogelijk nog steeds de juiste hoeveelheid olie in uw auto heeft, kan de blokkering uw olielampje activeren.

Controleer op vuile olie op dezelfde manier als u uw oliepeil controleert: kijk naar de olie op de peilstok. Schone olie moet transparant, amberkleurig en een beetje vloeibaar zijn. Als je olie er superdonker uitziet, een vreemde geur heeft of dik en slordig aanvoelt, is hij waarschijnlijk oud en moet hij worden vervangen.

Hoe weet ik of mijn olie lekt?

Als uw motorolie lampje brandt maar u onlangs uw olie heeft laten verversen, is er mogelijk een lek. Om te controleren op olielekken, laat u uw auto een paar uur op een vlakke ondergrond parkeren en inspecteert u de grond eronder op plassen.

Als je geen plassen ziet, maar nog steeds een lek vermoedt, probeer dan je olie bij te vullen tot aan de markering op je peilstok. (In uw gebruikershandleiding leest u hoe u dit voor uw specifieke merk en model kunt doen). Zorg ervoor dat het olielampje uit is wanneer u de auto aanzet. Ga rijden en kijk of het olielampje weer gaat branden. Als dit het geval is, controleer dan uw oliepeil. Als ze bijna leeg zijn, wordt het tijd om een ​​afspraak te maken voor het repareren van olielekken.

Soms veroorzaken olielekkages andere symptomen, zoals een brandgeur of rook die uit de motor komt. Het is echter mogelijk dat deze symptomen niet altijd verschijnen. Doorgaans is de beste manier om problemen met motorolie uit te sluiten, uw auto in te leveren voor een volledige voertuiginspectie. De deskundige technici van uw plaatselijke garage zullen u helpen bepalen of u een lek heeft.

Mijn olie is in orde, maar het olielampje brandt nog

Het olielampje op uw dashboard betekent niet altijd dat uw olie bijna op is, lekt of vuil is. In plaats daarvan kan het betekenen dat uw oliedruksensor of uw oliepomp moet worden vervangen.

Is mijn oliedruksensor defect?

Uw oliedruksensor is een kleine plugachtige sensor die de oliedruk van uw voertuig bewaakt en u waarschuwt als deze onder een bepaalde limiet komt. Maar net als al het andere in uw auto, kan het verslijten, waardoor defecte signalen kunnen worden verzonden die uw olielampje activeren.

Om te controleren of uw oliedruksensor versleten is, moet de sensor worden verwijderd met behulp van een oliedruksensor-aansluiting. Laat een deskundige technicus uw oliedruksensor oplossen, tenzij u over de tools en de expertise beschikt om het zelf te doen.

Is mijn oliepomp slecht?

Een slechte oliepomp zal de olie niet efficiënt naar de bewegende delen van uw motor circuleren, wat vaak resulteert in motorgeluiden en oververhitting, wat kan leiden tot ernstigere problemen. Stop onmiddellijk met rijden als u vermoedt dat uw oliepomp slecht is. De ANWB kan u veilig naar één van onze nabijgelegen locaties brengen, zodat we uw oliepomp en uw voertuig weer optimaal kunnen laten presteren.

Motorolie Kopen doet u bij Solution Oil

Heeft u motorolie nodig? Wij hebben alles in huis wat u nodig heeft, waaronder Endurance 5w30Premium Performance 5w30 of Premium Performance 5w40.