Waar dient motorolie voor?

Motorolie

Elke motor heeft olie nodig om goed te kunnen lopen. In feite is olie een essentieel element voor een motor. Of het nu synthetisch, semi-synthetisch of mineraal is, motorolie speelt vele rollen. Wat zijn de doelen en voordelen?

Waar dient motorolie voor?

Motorolie speelt vele rollen om een ​​motor in de loop van de tijd goed te laten draaien. Dit zijn de belangrijkste:

Smering

De belangrijkste rol van olie is het smeren van de motoronderdelen, die constant in wrijving zijn. Het vermindert dus wrijving, wat de neiging heeft de slijtage van onderdelen te vergroten.

Koeling

De energie die verloren gaat door verbranding en de wrijving tussen mechanische onderdelen zorgt ervoor dat de motortemperatuur stijgt. Gedeeltelijke smering door de motorolie helpt om de warmte door het smeercircuit te laten ontsnappen. Het is een aanvulling op de koelvloeistof, die alleen bepaalde delen van de motor kan koelen.

Schoonmaak

Hoewel minder bekend, is de reinigingskracht van motorolie van fundamenteel belang. Microscopische afzettingen hopen zich op in de motor en blijven in suspensie. Ze kunnen bestaan ​​uit stof of verbrandingsresten. Zonder motorolie zou het residu de motor verstoppen en de prestaties verminderen. De stroom olie voert deze onzuiverheden continu naar het oliefilter, waar ze worden opgevangen.

Bescherming tegen corrosie

Bij de verbranding van brandstof ontstaat bijtend zuur dat metalen onderdelen in de motor kan beschadigen. Met de additieven die aan moderne motoroliën worden toegevoegd, wordt corrosie afgeremd. Desalniettemin kan motorolie na verloop van tijd en in contact met zuurstof oxideren en niet langer zijn corrosieremmende rol spelen. Daarom moet olie regelmatig worden ververst.

Afdichting

Olie verbetert ook de motorafdichting, en meer specifiek de afdichting van zuigers en cilinders. Tussen de verschillende delen wordt een beschermlaag aangebracht die eventuele openingen afdicht.

Motorolie Kopen

Om ervoor te zorgen dat olie echt alle functies kan vervullen, moet het peil regelmatig worden gecontroleerd om de olie op het juiste moment te verversen. Overgebruikte olie speelt geen rol meer, wat nadelig is voor de algemene staat van de motor en zijn onderdelen. Motorolie kopen doe je bij Solution Oil.