Wat zijn de belangrijkste voordelen van motorolie?

Voor autobezitters vermijdt motorolie in de eerste plaats dure reparaties. Zonder smeermiddel zou de motor snel ernstig beschadigd raken. Strikt genomen is dit wat een kwaliteitsmotorolie biedt. Wat zijn de belangrijkste voordelen van motorolie? Wij zetten de belangrijkste dingen op een rij.

Motorolie zorgt voor een langere levensduur van de motor

Door wrijving tussen onderdelen te verminderen en door de gehele motor te reinigen, voorkomt motorolie dat de motor verstopt raakt en beschadigd raakt. Mechanische onderdelen gaan langer mee en corroderen minder. De motor presteert daardoor beter en de levensduur wordt verlengd.

Zorgt voor een goede werking van de motor

Een geoliede motor loopt beter. Een goede smering is namelijk essentieel om ernstige mechanische schade te voorkomen. Naast de motorprestaties worden ook de onderhoudskosten beïnvloed.

Vermindert het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot

Als een motorolie te veel wordt gebruikt of als het peil te laag is, verandert de resulterende wrijving de energie-efficiëntie van de motor, wat op zijn beurt het brandstofverbruik verhoogt. Een hoogwaardige olie vermindert ook de vervuilende lozingen in de atmosfeer.

Kies de juiste motorolie voor een optimale efficiëntie

Niet alle motoroliën zijn hetzelfde. Het is belangrijk om een ​​olie te kiezen die geschikt is voor uw voertuig en de plaatselijke klimaatomstandigheden om van alle voordelen te kunnen genieten. Er zijn drie soorten olie:

  • Minerale motoroliën
  • Semi-synthetische motoroliën
  • Synthetische motoroliën

Naast het type olie zijn er verschillende parameters zoals de viscositeit, die wordt uitgedrukt in twee graden die op het oliereservoir zijn aangegeven (bijvoorbeeld “5w30”): de kwaliteit als het koud is en de kwaliteit als het warm is. Deze kwaliteiten geven de vloeibaarheid van de olie aan volgens de temperatuur (hoog of laag). Afhankelijk van het motorontwerp moet de olie meer of minder vloeibaar of meer of minder viskeus zijn. Raadpleeg het handboek van jouw voertuigeigenaar of vraag advies aan een professional om de juiste olie te kiezen.