Wat is de samenstelling van motorolie?

Motorolie Kopen

Of het nu minerale, synthetische of semi-synthetische motorolie is, motorolie bestaat uit een basisolie en additieven. Laten we eens nader bekijken wat er in dit essentiële smeermiddel zit en wat de rol is van de belangrijkste gebruikte additieven.

Samenstelling van minerale, synthetische en semi-synthetische olie

Er zijn drie soorten motoroliën: minerale olie, synthetische olie en semi-synthetische olie. Elk van deze motoroliën heeft een andere samenstelling: de basis is ofwel geraffineerde ruwe aardolie, ofwel polymeren die in het laboratorium worden vervaardigd.

Minerale olie: samenstelling van een natuurlijke motorolie

Minerale motorolie wordt gemaakt van ruwe aardolie. Eenmaal gewonnen en getransporteerd naar een raffinaderij, ondergaat de ruwe aardolie verschillende raffinageprocessen om zoveel mogelijk onzuiverheden te verwijderen. Deze olie bestaat voornamelijk uit koolwaterstoffen (geoxygeneerd of niet-geoxygeneerd), maar kan ook sporen van verbindingen zoals zwavel of stikstof bevatten. Na verwerking worden additieven toegevoegd aan de zogenaamde minerale motorolie om de prestaties te verbeteren.

Hoe maak je synthetische olie?

Synthetische olie kan chemisch in het laboratorium worden gemaakt, maar kan ook uit geraffineerde aardolie komen. Het raffineren van synthetische olie is een complexer proces dan voor minerale olie: het gaat om het wijzigen van de structuur van de koolwaterstofmoleculen. De processen voor het verkrijgen van de olie zorgen ervoor dat alleen de beste moleculen behouden blijven. Er worden ook veel additieven toegevoegd. Gezien de samenstelling wordt zogenaamde synthetische motorolie beschouwd als een high-end olie die zuiverder is en hogere prestaties levert dan minerale olie.

Waar is semi-synthetische olie van gemaakt?

Semi-synthetische olie is een mengsel van synthetische olie en minerale olie. De verhoudingen in het mengsel zijn niet gelijk: semi-synthetische olie bevat maximaal 30% synthetische olie. Het is interessant om te weten dat olie met slechts 1% synthetische olie ook wel “semi-synthetische olie” wordt genoemd.

Motorolie kopen

Motorolie kopen doe je uiteraard in de webshop van Solution Oil. Voor vrijblijvend advies kun je altijd contact opnemen met onze experts.