Het belang van het vervangen van motorolie tijdens de winter

Je auto winterklaar maken is vergelijkbaar met het beschermen van jouw investering. Met de juiste zorg, motorolie en onderhoud komt jouw voertuig de winter ongeschonden door.

Controleer de motorolie

Hoewel je meestal denkt aan het hebben van voldoende olie, is de vraag die je je moet stellen als de winter nadert, of je het juiste type olie heeft. 5W-30 motorolie heeft een lagere viscositeit dan 20W-50 motorolie en zal bij koud weer vrijer vloeien. Als je de rest van het jaar 20W-50 motorolie hebt gebruikt, is het tijd om iets te veranderen. Als de motorolie te dik is, zal de motor bij koud weer moeilijk kunnen draaien.

Het goede nieuws is dat 5W-30-olie wordt aanbevolen voor gebruik het hele jaar door in de meeste voertuigen, dus het is niet nodig om tussen de twee af te wisselen als je eenmaal bent overgestapt op de variant met een lagere viscositeit.

Wees echter voorzichtig met het kiezen van iets met een viscositeit die lager is dan aanbevolen in de gebruikershandleiding van jouw voertuig. Olie die te dun loopt, biedt mogelijk niet voldoende smering en bescherming voor de motor van uw auto.

Vervang de filter van de motorolie

De motorolie is niet de enige factor die zwaar weegt op de prestaties in de winter. Het hebben van het juiste type oliefilter in de winter is cruciaal. Lagere temperaturen betekenen dikkere motorolie en dikkere motorolie betekent meer druk op het oliefilter, vooral bij het opstarten. Als een filter niet van hoge kwaliteit is, is het mogelijk niet in staat om de grote drukstijgingen die in de winter optreden en op de zwakste plek uit te vallen, niet aan.

Filters met een te fijn filterscherm laten bij koud weer niet zo gemakkelijk olie door als zou moeten, waardoor de smering beperkt is. Raadpleeg de gebruikershandleiding die bij uw voertuig is geleverd of spreek met een gekwalificeerde monteur om het beste type filter voor jouw merk en model te bepalen.

Overweeg de leeftijd van de accu

De meeste accu’s gaan niet veel langer mee dan twee tot vijf jaar, afhankelijk van het gebruik en het model. Koude temperaturen kunnen de prestaties van de batterij be├»nvloeden. Als de accu de leeftijd van vier of vijf jaar nadert, is het misschien verstandig om deze nu te vervangen. Inspecteer altijd de accukabels, bevestigingsbeugels en trays. Tekenen van erosie kunnen in de nabije toekomst een lege batterij betekenen.

Inspecteer de distributieriem

Een kapotte distributieriem vormt een grotere uitdaging in de winter, wanneer gestrand zijn niet alleen een klein ongemak betekent, maar een potentieel levensbedreigende situatie. Koud weer kan ervoor zorgen dat distributieriemen sneller uitrekken en slijten dan verwacht vanwege de uitzetting en samentrekking veroorzaakt door extreme temperaturen. Inspecteer de distributieriem van jouw voertuig en vervang deze als deze het door de fabrikant aanbevolen interval nadert of tekenen van slijtage vertoont.

Dit zijn slechts enkele van de onderdelen die je kunt controleren om jouw voertuig in topconditie te krijgen voor de winter. Met zorgvuldig onderhoud en de hulp van een ervaren monteur kunt je jouw voertuig jarenlang in zon en sneeuw laten rijden. Voor vrijblijvend advies kun je ook altijd terecht bij Solution Oil.