De rol en voordelen van motorolie

Motorolie

Elke motor heeft olie nodig om goed te kunnen lopen. In feite is motorolie een essentieel element voor een motor. Of het nu synthetisch, semi-synthetisch of mineraal is, motorolie speelt vele rollen. Wat zijn de doelen en voordelen?

Waar is motorolie voor?

Motorolie speelt vele rollen om een ​​motor in de loop van de tijd goed te laten draaien. Dit zijn de belangrijkste:

Smering

De belangrijkste rol van motorolie is het smeren van de motoronderdelen, die constant in wrijving zijn. Het vermindert dus wrijving, wat de neiging heeft de slijtage van onderdelen te vergroten.

Koeling

De energie die verloren gaat door verbranding en de wrijving tussen mechanische onderdelen zorgt ervoor dat de motortemperatuur stijgt. Gedeeltelijke smering door de motorolie helpt om de warmte door het smeercircuit te laten ontsnappen. Het is een aanvulling op de koelvloeistof, die alleen bepaalde delen van de motor kan koelen.

Schoonmaak

Hoewel minder bekend, is de reinigingskracht van motorolie van fundamenteel belang. Microscopische afzettingen hopen zich op in de motor en blijven in suspensie. Ze kunnen bestaan ​​uit stof of verbrandingsresten. Zonder motorolie zou het residu de motor verstoppen en de prestaties verminderen. De stroom motorolie voert deze onzuiverheden continu naar het oliefilter, waar ze worden opgevangen.

Bescherming tegen corrosie

Bij de verbranding van brandstof komt bijtend zuur vrij dat metalen onderdelen in de motor kan beschadigen. Met de additieven die aan moderne motoroliën worden toegevoegd, wordt corrosie afgeremd. Desalniettemin kan motorolie na verloop van tijd en in contact met zuurstof oxideren en niet langer zijn corrosieremmende rol spelen. Daarom moet motorolie regelmatig worden ververst.

Afdichting

Motorolie verbetert ook de motorafdichting, en meer specifiek de afdichting van zuigers en cilinders. Tussen de verschillende delen wordt een beschermlaag aangebracht die eventuele openingen afdicht.

Goed om te weten

Om ervoor te zorgen dat motorolie echt alle functies kan vervullen, moet het peil regelmatig worden gecontroleerd om de olie op het juiste moment te verversen. Overgebruikte olie speelt geen rol meer, wat nadelig is voor de algemene toestand van de motor en zijn onderdelen.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van motorolie?

Voor autobezitters vermijdt motorolie in de eerste plaats dure reparaties. Zonder smeermiddel zou de motor snel ernstig beschadigd raken. Strikt genomen is dit wat een kwaliteitsmotorolie biedt.

Zorgt voor een langere levensduur van de motor

Door wrijving tussen onderdelen te verminderen en door de gehele motor te reinigen, voorkomt motorolie dat de motor verstopt raakt en beschadigd raakt. Mechanische onderdelen gaan langer mee en corroderen minder. De motor presteert daardoor beter en de levensduur wordt verlengd.

Zorgt voor een goede werking van de motor

Een geoliede motor loopt beter. Een goede smering is namelijk essentieel om ernstige mechanische schade te voorkomen. Naast de motorprestaties worden ook de onderhoudskosten beïnvloed.

Vermindert het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot

Als een motorolie te veel wordt gebruikt of als het peil te laag is, verandert de resulterende wrijving de energie-efficiëntie van de motor, wat op zijn beurt het brandstofverbruik verhoogt. Een hoogwaardige olie vermindert ook de vervuilende lozingen in de atmosfeer.

Kies de juiste motorolie voor een optimale efficiëntie

Niet alle motoroliën zijn hetzelfde. Het is belangrijk om een ​​olie te kiezen die geschikt is voor uw voertuig en de plaatselijke klimatologische omstandigheden om van alle voordelen te kunnen genieten. Er zijn drie soorten olie:

Naast het type olie zijn er verschillende parameters zoals de viscositeit, die wordt uitgedrukt in twee graden die op het oliereservoir zijn aangegeven (bijvoorbeeld “5w30”): de kwaliteit als het koud is en de kwaliteit als het warm is. Deze kwaliteiten geven de vloeibaarheid van de olie aan volgens de temperatuur (hoog of laag). Afhankelijk van het motorontwerp moet de olie meer of minder vloeibaar of meer of minder viskeus zijn. Om de juiste olie te kiezen, raadpleegt u het instructieboekje van uw voertuig of krijgt u advies van een professional.