Motorolie mythes of feiten

Motorolie

We krijgen telefoontjes van klanten die “iets op internet hebben gelezen” of “ergens iets hebben gehoord” over motorolie die wijzen op een gebrek aan feiten. Er zijn ‘fauteuiltribologen’ die, hoewel ze het goed bedoelen, mythes over motoroliën verspreiden.

Mythe 1: Motorolie moet worden vervangen zodra deze zwart is geworden

Feit: niet noodzakelijk. Bij veel dieseltoepassingen kan de olie direct na het verversen zwart worden. Was- en dispergeermiddeladditieven houden verontreinigingen in suspensie en voorkomen dat ze aan motoronderdelen blijven kleven, waardoor de olie zwart kan worden. Motorolie die zwart is geworden, kan een teken zijn dat de additieven hun werk doen. Als je echt de staat van de olie wilt weten, zal een gebruikte olie-analyse je precies vertellen wanneer de olie moet worden ververst. Dit is meestal niet visueel vast te stellen. Hier is een bericht waarin wordt uitgelegd waarom motorolie zwart wordt en of dat de tijd voor verandering aangeeft.

Mythe 2: je moet elke 4.800 km olie verversen

Feit: deze mythe is vele jaren geleden ontstaan ​​uit snel smeerbare kettingen om ervoor te zorgen dat klanten terug blijven komen. Sommige oliën waren van lage kwaliteit toen deze mythe begon; tegenwoordig zijn motorolie en motortechnologie echter veel geavanceerder. Fabrikanten van originele apparatuur (OEM’s) bevelen tegenwoordig veel langere olieverversingsintervallen aan, sommige tot wel 16.000 km en langer. Solution Oil kan tot 40.000 km of een jaar meegaan. .

Mythe 3: Je kunt synthetische en conventionele olie niet mengen

Feit: Conventionele en synthetische motoroliën hebben dezelfde basiscomponenten: basisoliën en additieven. Hoewel basisoliën en additieven in synthetische olie superieur zijn aan hun conventionele tegenhangers, kunnen ze veilig worden gemengd. Vele jaren geleden brachten sommige oliemaatschappijen synthetische motoroliën op de markt die NIET compatibel waren met conventionele oliën, maar ze werden al snel van de markt gehaald: dat zorgde voor problemen wanneer een klant een liter olie moest toevoegen. Daarom kunnen tegenwoordig synthetische en conventionele oliën worden gemengd. Onthoud echter dat bij het mengen van de twee de olie van lagere kwaliteit de prestaties van de synthetische olie beperkt tot die van de conventionele olie.

Mythe 4: Als je eenmaal overschakelt op synthetische olie, kun je niet meer terug

Feit: aangezien de twee oliën compatibel zijn, is het volkomen veilig om terug te schakelen. De vraag die we hebben is waarom? Waarom zou je na het gebruik van een synthetische motorolie met verbeterde voordelen en prestatiecriteria terugschakelen?

Mythe 5: Synthetische Motorolie zorgt ervoor dat motoren olie lekken

Feit: Kortom, een synthetische olie kan een lek vinden, maar het niet creëren. Motoren die niet goed zijn onderhouden, kunnen gebarsten en versleten afdichtingen hebben met slib en afzettingen die de versleten of gebroken afdichtingen maskeren. Verbeterde reinigingsmiddelen in synthetische stoffen kunnen deze “valse afdichtingen” van vuil en slib soms verwijderen en de versleten afdichtingen blootleggen. Een goede synthetische olie, zoals Solution Oil, conditioneert afdichtingen zodat ze soepel blijven om lekken te voorkomen. Oplossing: gebruik een hoogwaardige synthetische motorolie voordat de afdichtingen die toestand bereiken.