Bij het kiezen van een olie voor uw motoronderdelen, is de viscositeit van de olie het belangrijkste om te overwegen. Heeft u hulp hierbij nodig? Neem dan eens een kijkje op onze site, of contacteer een medewerker van Solution Oil.
Onthoud, de gebruikershandleiding:
- Definieert de viscositeit en het type motorolie dat de autofabrikant aanbeveelt
- Kan details bevatten voor koud of warm klimaat en seizoensgebonden gebruik
- Kan oliën met een alternatief gewicht bevatten als u het exacte benodigde product niet kunt krijgen
- Maar wat kunt u doen als de handleiding ontbreekt?
Raak niet in paniek.
Er zijn nog antwoorden te vinden:
- De olievuldop bovenop uw motor kan de viscositeitsclassificatie vermelden.
- De autofabrikant kan een klein embleem onder de motorkap aanbrengen, met vermelding van de benodigde viscositeitsklasse.
- U kunt contact opnemen met uw autodealer voor de aanbeveling voor motorolie.
- Sommige oliemaatschappijen zoals Solution Oil bieden online databases om te zoeken naar de juiste olie voor het merk en model van uw voertuig.
- En als al deze geen antwoorden opleveren, kunt u nog steeds een professionele monteur raadplegen voor hulp.
Wat beïnvloedt mijn keuze voor motorolie? Hier zijn enkele elementen waarmee u rekening moet houden bij het selecteren van uw motorolie:
Viscositeit motorolie
De viscositeit van de motorolie (of het oliegewicht) is de meest cruciale factor en heeft een formaat als "5W-30". Viscositeit vertegenwoordigt het vermogen van een olie om bij verschillende temperaturen te vloeien. Motorolie wordt dunner als het opwarmt en dikker als het afkoelt. Dikkere olie zorgt over het algemeen voor een betere smeerfilm tussen de bewegende motoronderdelen. De buitensporige dikte kan het echter moeilijk maken om de auto te starten, omdat de motor meer energie nodig heeft om zijn onderdelen te verplaatsen, waardoor het brandstofverbruik wordt verminderd.
Dunnere olie vloeit misschien beter, maar biedt mogelijk niet voldoende bescherming voor vitale bewegende onderdelen. Motoroliën kunnen additieven bevatten om hun neiging tot verdikken of verdunnen bij veranderende temperaturen te verminderen. Additieven bieden ook andere functies, zoals schuimremmers.
Klimaat en seizoenen
Moderne motoroliën kunnen een breed scala aan bedrijfstemperaturen dekken. Er zijn echter situaties waarin bepaalde oliesoorten beter presteren. In warmere klimaten kan olie nodig zijn die bestand is tegen overmatige verdunning (zoals 10W-40), terwijl koudere streken een olie nodig hebben die niet gemakkelijk indikt bij lagere temperaturen (zoals 5W-30). Mogelijk moet u ook uw motorolie van zomer naar winter verversen. Dit kan met Solution Oil.
Rijgewoonten en -omstandigheden
Ruwe rijomstandigheden, zoals off-road rijden of slepen, vereisen dat de motorolie harder werkt met een frequentere olieverversing. Dit kan motorolie vereisen met additieven die de motorwrijving onder hoge temperaturen en zware belasting helpen verminderen.
Bij korte ritten van minder dan 15 minuten kan uw motor mogelijk niet consistent de maximale bedrijfstemperatuur bereiken, wat betekent dat watercondensatie niet zal verdampen, wat resulteert in slibophoping. In dit geval heeft u mogelijk een motorolie nodig met toevoegingen die slibvorming voorkomen.
Leeftijd van de motor
Nieuwere auto's met motoren met meerdere kleppen en een hoog toerental hebben doorgaans een dunnere olie nodig om opstartschade te voorkomen. Daarentegen wil een oudere motor in een klassieke rit waarschijnlijk een dikkere olie voor de juiste oliedruk tussen versleten motoronderdelen. We hebben de basis uitgelegd om erachter te komen welke olie uw auto nodig heeft.