Hoeveel motorolie heeft mijn auto nodig?

Hoeveel motorolie heeft mijn auto nodig? Of u nu een deskundige doe-het-zelver bent of net begint, er zijn enkele belangrijke vragen die we onszelf allemaal af en toe stellen, en Solution Oil is hier om een ​​helpende hand te bieden!

U kunt inschatten hoeveel motorolie uw auto nodig heeft door de cilinders te tellen.

  • Een viercilindermotor verbruikt ongeveer 3,5 – 4,5 liter olie
  • Een zescilindermotor heeft ongeveer 4,5 – 5,5 liter olie nodig
  • Een achtcilindermotor verbruikt ongeveer 5,5 – 7,5 liter olie
  • Dit is echter slechts een benadering.

Voer één van de volgende handelingen uit om erachter te komen hoeveel motorolie uw auto precies nodig heeft:

Controleer de handleiding

Haal de gebruikershandleiding op uw telefoon tevoorschijn of haal de papieren versie uit uw dashboardkastje en zoek de informatie op. Het wordt meestal vermeld onder het gedeelte over routineonderhoud.

Koop Solution Oil motorolie

Controleer de productgids van Solution Oil

U kunt het gedoe overslaan en onze productgids gebruiken om erachter te komen hoeveel olie uw auto nodig heeft. Voer gewoon uw voertuiginformatie in en onder de aanbevelingen voor motorolie vindt u de motoroliecapaciteit (hieronder in rood omcirkeld).

Wat als het oliepeil te laag is?

Dit kan te wijten zijn aan een aantal problemen, waaronder onvoldoende olie toegevoegd tijdens de laatste olieverversing of olieverbruik. Er zijn verschillende redenen voor olieverbruik. Maar hier zijn een paar van de meest voorkomende.

Lekkende afdichtingen of pakkingen – uw motor gebruikt afdichtingen op verschillende plaatsen om ervoor te zorgen dat olie in de motor blijft terwijl verontreinigingen buiten blijven. Een goed voorbeeld is rond de krukas, waar deze uit de motor steekt en verbinding maakt met de transmissie. Pakkingen dichten de oneffen metalen oppervlakken tussen onderdelen af ​​om er gedeeltelijk voor te zorgen dat de olie in de motor blijft. De cilinderkoppakking is een opmerkelijk voorbeeld.

Als de afdichtingen en pakkingen na verloop van tijd versleten, broos of vervormd raken, kan dit leiden tot olielekkage. Het motoroliepeil zal dalen, afhankelijk van de ernst van het lek.

Als uw motor olie lekt, ga dan naar een monteur en laat het repareren!

Vluchtigheid – motorolie kan verdampen bij blootstelling aan hitte. Hoe minder stabiel de olie is, des te sneller verdampt hij. Terwijl de motor loopt, bedekt een dun laagje olie de cilinderwand en de zuigermantel. Gezien de nabijheid van de vurige ketel in de verbrandingskamer, kan de olie in dit deel van de motor gemakkelijk vervluchtigen of verdampen. De bijproducten kunnen als emissies de uitlaat verlaten. Maar ze kunnen ook schadelijke koolstofafzettingen in de motor vormen die de efficiëntie verminderen en uiteindelijk tot motorstoringen leiden. Synthetische motorolie is beter bestand tegen vluchtigheid dan conventionele olie, dus gebruik een goede synthetische olie om het olieverbruik als gevolg van vluchtigheid te verminderen en om uw motor schoon te houden.

Wat moet ik doen als het oliepeil te hoog is?

Er is gewoon te veel olie toegevoegd de laatste keer dat de olie werd ververst of bijgevuld.

Te veel motorolie is een slechte zaak. De draaiende krukas en draaiende motoronderdelen blazen lucht in de olie, wat schuim kan veroorzaken. De kleine belletjes reizen tussen bewegende delen, waar ze scheuren. Als ze dat doen, blijft er niets over om metalen oppervlakken tegen slijtage te beschermen. Schuim verhoogt ook de warmte, waardoor de olie sneller chemisch wordt afgebroken.

Als het carter te vol is, tap dan de overtollige motorolie af tot het juiste peil is bereikt.

Verhoogde oliepeilen kunnen ook te wijten zijn aan brandstofverdunning. Dit is wanneer brandstof het carter binnenkomt en de olie vervuilt. In ernstige gevallen kan er voldoende brandstof in het carter komen om het oliepeil merkbaar te verhogen. Dit is slecht. Heel slecht. Brandstofverdunning leidt tot slib, lak en motorslijtage.

De aanwezigheid van koelvloeistof in de olie kan ook het oliepeil verhogen. Nogmaals, dit is slecht. Elke keer dat er iets aanwezig is dat niet in uw motorolie zou moeten zitten, lijdt de slijtagebescherming. Koelvloeistof in de olie is waarschijnlijk te wijten aan een slechte koppakking, wat een kostbare reparatie is.

Nog een laatste advies: controleer uw olie minstens maandelijks om het juiste peil te garanderen. Zorg ervoor dat het voertuig op een vlakke ondergrond geparkeerd staat om een ​​nauwkeurige meting te krijgen. Als u erachter komt dat de olie te laag of te hoog is voordat er iets misgaat, kunt u op de lange termijn een hoop verdriet besparen.

Solution Oil staat voor u klaar

Wilt u vrijblijvend advies over hoeveel motorolie uw auto nodig heeft? Neem dan vrijblijvend contact op met onze experts. Wij helpen u graag op weg.