Hoevaak motorolie verversen

Elke automotor heeft olie nodig, maar niet zomaar een olie van Solution Oil is voldoende. Moderne motoren zijn ontworpen en gebouwd volgens strenge normen. Deze vereisen oliën die voldoen aan zeer specifieke industrie- en autofabrikantspecificaties om een ​​lange levensduur te garanderen. Als je niet het juiste type olie gebruikt en het gebruik ervan documenteert, kan jouw garantie voor nieuwe auto's komen te vervallen. Hoevaak motorolie verversen?

De meeste auto's van het laatste model hebben een synthetische of volledig synthetische, laagviskeuze, multi-grade, hulpbronnenbesparende olie nodig die wrijving minimaliseert en het brandstofverbruik maximaliseert. Het kiezen van de juiste olie is echter niet altijd eenvoudig. De juiste olie voor jouw merk en model voertuig moet de juiste SAE-viscositeitsklasse hebben. Deze moeten voldoen aan prestatienormen die zijn vastgesteld door de API, ILSAC en/of ACEA. De vereisten worden gedetailleerd beschreven in de gebruikershandleiding van jouw voertuig. De autoreparatiewerkplaats kan ook informatie verstrekken over de aanbevolen oliespecificaties.

Afhankelijk van de leeftijd van het voertuig, het type olie en de rijomstandigheden, kunnen de olieverversingsintervallen variëren. Vroeger was het normaal om de olie elke 3.000 km te verversen. Tegenwoordig  hebben de meeste motoren een aanbevolen olieverversingsintervallen van 5.000 tot 7.500 km. Bovendien, als de motor van uw auto volsynthetische motorolie nodig heeft, kan deze tussen twee onderhoudsbeurten oplopen tot 15.000 km! Je kunt de staat van de motorolie niet op kleur beoordelen, dus volg het fabrieksonderhoudsschema voor olieverversingen.

Motorolie Verversen

Olieverversingsintervallen - Hoevaak motorolie verversen oudere auto's

Oudere auto's hebben doorgaans olieverversingsintervallen op basis van kilometerstand en hebben twee onderhoudsschema's. Éen voor auto's die in "normaal" bedrijf worden gereden en een andere voor auto's die worden gebruikt in "zware service". Bij de laatste categorie gaat het om het besturen van jouw auto onder een of meer van de volgende voorwaarden:

  • Voornamelijk korte ritten (5 km of minder)
  • Extreem warme, koude of stoffige klimaten
  • Aanhoudend stop-and-go rijden
  • Zware lasten dragen of een aanhanger trekken

Als het gebruik van jouw voertuig onder de strikte servicedefinitie in jouw gebruikershandleiding valt, onderhoud je auto dan volgens het meer rigoureuze schema. Als je echter onder normale omstandigheden met jouw auto rijdt, moet je op je hoede zijn om zuurverdiend geld uit te geven aan olieverversingsservices en ander onderhoudswerk dat uw auto mogelijk niet nodig heeft of waarvan je niet profiteert.

Olieverversingsintervallen - nieuwere auto's

De meeste nieuwere auto's zijn uitgerust met bewakingssystemen voor de levensduur van de olie die automatisch bepalen wanneer olie moet worden ververst en je hiervan op de hoogte stellen met een waarschuwing op het instrumentenpaneel. Vroege eenvoudige systemen zijn gebaseerd op tijd en kilometers, maar de huidige geavanceerde ontwerpen analyseren de werkelijke bedrijfsomstandigheden van het voertuig om te bepalen wanneer de olie begint te degraderen. In feite elimineren de gebruikershandleidingen en onderhoudshandleidingen van veel nieuwere auto's de aanbevelingen voor "zware service" helemaal omdat het monitoringsysteem voor de olielevensduur automatisch het olieverversingsinterval verkort wanneer het zware werkzaamheden detecteert.

Telkens wanneer je de olie van jouw auto laat verversen, moet de servicemonteur het controlesysteem voor de olielevensduur resetten. Als je je eigen motorolie ververst, kun je het systeem resetten. Dit doe je door de instructies in de gebruikershandleiding van het voertuig te volgen.

Minder frequente olieverversingen bij nieuwere motoren maken het essentieel dat u het oliepeil maandelijks controleert en indien nodig bijvult. Terwijl veel motoren minder dan een liter olie verbruiken tussen het verversen, kunnen andere motoren wel een liter per 600 tot 700 km verbruiken. Door het juiste oliepeil te handhaven, kun je dure autoreparaties voorkomen; motorslijtage of schade als gevolg van een laag oliepeil wordt niet gedekt door de garantie van uw nieuwe auto. Houd er rekening mee dat als u niet veel kilometers met uw auto maakt, de meeste autofabrikanten een olieverversing om de 12 maanden aanbevelen, zelfs als de onderhoudsherinnering niet is verschenen.